Poslední návštěva: Právě je stř 08. zář 2010 13:40:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vadný touchpad u Aceru ?
PříspěvekNapsal: úte 31. bře 2009 0:17:47 
Nováček
Nováček

Všechno jde když se chce, ale multitouch screen nevim nevim, když jo tak levná nebude.
Navíc 10" by jsi asi nesehnal.
Na youtube je hodně videí, kde je instalace, nebo používání multi touchpadu na netbookách.

// EDIT : Sorry, místo odpovědět jsem dal upravit a místo tvého postu napsal svůj, takže tahle zpráva je ode mě :head

Offline Profil Poslat soukromou zprávu  

google adsense
 Předmět příspěvku: Re: Vadný touchpad u Aceru ?
PříspěvekNapsal: čtv 14. led 2010 17:49:06 
Nováček
Nováček

Mám poslední model Aspire One 531h a ten má multitouch. Jelikož jsem přeinstaloval hned zkraje Windowsy, ztratil jsem podporu multitouche a musel stahovat nový drivery, zjistil jsem pár zajímavostí.
Hlavním výrobcem a dodavatelem driverů pro multitouch zařízení je Synaptics (http://www.synaptics.com/). Odsud jsem stáhl nejnovější ovladače pro svůj touchpad a dokonce jsem získal další funkce.

Popis funkcí:
1. Možnost nastavit si v krajích touchpadu "scrollbary" - Prostě jedete prstem vpravo nakraji po touchpadu a stránka se posouvá. To samý jde nastavit i pro horizontální pohyb a můžete si nastavit u kterýho kraje tyhle scrollbary jsou, jak jsou široký atp.

2. ChiralMotion - Začnete v oblasti, kterou máte nastavenou jako scrollovací a pak začnete na touchpadu bez zvednutí prstu dělat kroužky. A stránka se posouvá pořád dál - super u dokumentů, kde něco hledáte...

3. EdgeMotion - Někdo tu o tom už psal. Když něco přesouváte, a dojedete na kraj touchpadu, tak přesouvanej objekt pokračuje dál. Můžete si nastavit rychlost, nebo rychlost přímo ovládat tlakem na touchpad. Zase si můžete nastavit jak velký jsou ty okrajový oblasti. Ale lepší je nastavit si, že na okno/objekt dvakrát kliknete, objekt se zamkne pro posouvání a šmrdláte kam potřebujete...

4. MultiTouch - Dva prsty na touchpadu dolů a nahoru = scrolling vertikální, doleva a doprava = horizontální, nejnovější driver podporuje i tři prsty, ale to jsem zatím nevyužil - umí to spouštět programy (tři prsty dolů, nahoru, doprava, doleva - a přiřadíte si k tomu funkci z dost bohatýho seznamu). Dva prsty od sebe = Zoom In, Dva prsty k sobě = Zoom Out, Dva prsty co kroužej = otáčení obrazu - ve PhotoShopu, prohlížeči obrázků atp.

5. Momentum - Emuluje trackball. Myš má prostě dojezd. Můžete jí jakoby posílat po obrazovce. Já mám nastaveno cca na 3/10 a je to naprosto super. Když přejdu na jinej touchpad bez podpory, tak mám pocit, jak když jsem invalidní. Pro hračičky - můžete si i nastavit, že se myš odráží od krajů obrazovky. Ale to je na prd.

6. Aktivní rohy - Nevím, jak tomu říkají, ale můžete zapnout a když pak do rohu klepnete, tak to provede nějakou funkci, kterou si opět nastavíte z dlouhatánskýho menu. Velikost zón si můžete nastavit - ze začátku jsem myslel, že je to hovadina a že se mi to bude plést do pohybu myší. Nedalo mi to, vyzkoušel jsem a SUPER!! P Dolní = zeslabit zvuk, P Horní = zesílit, L Dolní = emulace pravýho mouse buttonu, L Horní = spuštění Freecommandera. Dokonce se to nemele ani se scrollováním, se kterým se to v v rozích kreje.

Tady malá ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=ShmqUHR7RO0

Určitě jsem na něco zapomněl, ale tohle jsou funkce, který sám používám. Když jsem koukal, co to umí, myslel jsem si, že je toho moc a že to bude akorát likvidovat funkci touchpadu. Ale omyl. Nemusíte si ani zvykat... je to hned a je to skvělý. Taky jsem hloubal nad koupí myšítka, ale tohle to zcela zrušilo. Na těch pár okamžiků, kdy myš potřebuju (hry) si vystačím s takovým reklamním šmejdem (je asi 6cm dlouhá, miniaturní a má takovej ten navíjecí kabel :D)

To nejlepší nakonec!!
Koukněte se do správce zařízení, a jestli zjistíte, že máte touchpad od Synaptics a přesto nemáte podporu multitouche, tak si fofrem stáhněte nejnovější drivery a voilá!
Synaptics totiž multitouch touchpady prodával už dřív, ale z marketingovejch důvodů k nim dodával drivery, který to nepodporovaly (nedaly se u něj ani stáhnout, ale byly nějaký cracklý na fórech). Bylo to logický, výrobci nechtěli u netbooků za 9k technologii, kterou se chlubili u herních mašin za 40k, vypadalo by to blbě, tak to prostě softwarově zakázali (případně Synaptics prodával ten samej hardware - multitouch destičku, ale bez multitouch softwaru o dost levnějš...). Ale teď už jsou drivery volně ke stažení a je dost možný, že multitouch objevíte i na svym staršim prckovi.
Jestli se tak stane, hoďte sem prosím koment...

Redaktor Netbook|Portal

Nejsem žádnej geek, jen zvědavej uživatel počítače. Většinu rad jsem vyčetl z netu, takže se můžu mýlit atp. Jestli mě můžete opravit, udělejte to...

Offline Profil Poslat soukromou zprávu  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]