Aby bylo jasno co myslím tímhle toppicem...
Lazení je u mě softwarová úprava samotného systému. Kdekdo má špatně seřízený winy a pak se diví, že počítač má dlouhou odezvu atp.
# 1. Úprava styluCo považuju za základní na netboocích je úprava stylu Windowsů. Tedy chování Windowsů - například hasnutí a vyjíždění nabídek, stíny pod myší a pod oknama. Zbytečnosti, který akorát zahlcujou slaboučkej systém netbooku. Dokud máte samotný wokna, ještě to jde, ale jakmile začnete otevírat programy, čekací doba se výrazně prodlužuje.
Takže:
Počítač ==>
Upřesnit nastavení systému ==>
Upřesnit ==>
Výkon / Nastavení ==>
Vizuální efekty
Tady povypínejte všechno co můžete postrádat (pokud používáte defaultní schéma Win XP/Vista/7, tak nevypínejte
Použít vizuální styly na okna a tlačítka - jinak systém dostane vzhled Win 98).
Jinak se obejdete bez všeho (ještě je užitečná Kompozice plochy). Ostatní je zbytečnost, tak šup s tím pryč a systém je hned o poznání svižnější.
# 2. Optimalizace výkonuPrvní krok máme hotovej. Na další záložce (vedle Vizuálních efektů) máme
Upřesnit.
Hned jako první si zkontrolujte, jakým způsobem optimalizuje systém výkon. Pokud nemáte vybranou možnost
Programy, ale Služby na pozadí, tak to změňte. Důležitý je to, na čem právě děláte, služby na pozadí se s tím nějak vyrovnaj...
# 3. Virtuální paměťNa té samé záložce ještě upravíme virtuální paměť a ReadyBoost. Takže u
Virtuální paměti klikněte na
Změnit.
Virtuální paměť nastavte jen pro systémový disk (pokud máte rozděleno na více Partition, tak u ostatních to klidně vypněte - alespoň tak raděj na netu).
Odškrtněte "Automaticky spravovat..." a naopak vyberte "Vlastní velikost" a tam nastavte horní i dolní hranici stejně. Doporučená velikost je alespoň dvojnásobek fyzické paměti. Já mám 1024 a protože HDD je velkej dost, tak nastavuju 3GB. Nemusíte zachovávat poměry 1024/2048/3072... prostě nastavte 3000 a máte to.
Horní a dolní hranici nastavte stejnou proto, že pokud dolní nastavíte např na 512 a horní na 3GB, tak systém jakmile potřebuje víc paměti, tak musí provést změnu a to trvá určitou dobu. Když bude mít ale pevně nastavenou hodnotu, nic nemění a vy zase šetříte čas.
# 4. ReadyBoostNovinka, která byla ve Vistách trochu rozporuplná byla pro Win7 podstatně vylepšená a dá se už mluvit o jejím reálném dopadu na chod systému.
Nejdříve zvolte, co použijete za médium pro funkci ReadyBoost (RB). Ideální je dostatečně rychlá paměťová karta s cca dvojnásobnou kapacitou, než má vaše RAM. Dá se použít i USB atp, ale karta má výhodu v tom, že ji necháte zastrčenou ve slotu a víc se o ni nezajímáte (můj acer má jednu multi čtečku karet a jednu jen na SDkarty - takže jsem koupil 2GB rychlou SD kartu a nechal ji ve slotu). Ne všechny karty a USB ale ReadyBoost podporují.
Takže jak na to. Vložíme médium do slotu/portu a buď vám vyskočí nabídka co dál, nebo si v průzkumníkovi najedete na kartu, dáte vlastnosti a vyberete záložku nebo možnost ReadyBoost. Je možný, že systém nebude chtít kartu přijmout. Já musel formátovat do systému exFAT (kartu...).

Ve vlastnostech si pak vyberete na záložce ReadyBoost možnost Používat toto zařízení a buď nastavíte velikost, kolik prostoru může systém pro RB využít, nebo zvolíte, že se má užívat celá karta.
Potvrdíte, systém na kartě vytvoří soubor, který bude používat a je hotovo.
# 5. Software pro lazeníVe Windowsech je spousta věcí, který se daj upravit a buď se k nim musíte složitě doštrachat, nebo použijete některý ladící software. Na netu je k dispozici spousta více či méně slušného freewaru, případně se dá dost věcí koupit.
Já používám placený Advanced System Care (má i free variantu) a pro počáteční úpravu systému jsem použil TweakNow Power pack a trial verzi Win7 manager.
Oproti vlastním snahám o úpravu mají tyhle programy výhodu v tom, že málokdy dovolí zásah, který by skutečně poškodil integritu systému a navíc je u většiny nabídek slušná nápověda a popis.