[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1007: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:252)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1007: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:252)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4232: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:252)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4234: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:252)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4235: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:252)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4236: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/hooks/index.php:252)
Lazení systému

Poslední návštěva: Právě je pon 06. úno 2012 22:56:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lazení systému
PříspěvekNapsal: pát 01. led 2010 17:31:27 
Nováček
Nováček

Aby bylo jasno co myslím tímhle toppicem...
Lazení je u mě softwarová úprava samotného systému. Kdekdo má špatně seřízený winy a pak se diví, že počítač má dlouhou odezvu atp.

# 1. Úprava stylu

Co považuju za základní na netboocích je úprava stylu Windowsů. Tedy chování Windowsů - například hasnutí a vyjíždění nabídek, stíny pod myší a pod oknama. Zbytečnosti, který akorát zahlcujou slaboučkej systém netbooku. Dokud máte samotný wokna, ještě to jde, ale jakmile začnete otevírat programy, čekací doba se výrazně prodlužuje.
Takže:

Počítač ==> Upřesnit nastavení systému ==> Upřesnit ==> Výkon / Nastavení ==> Vizuální efekty

Obrázek
Tady povypínejte všechno co můžete postrádat (pokud používáte defaultní schéma Win XP/Vista/7, tak nevypínejte Použít vizuální styly na okna a tlačítka - jinak systém dostane vzhled Win 98).
Jinak se obejdete bez všeho (ještě je užitečná Kompozice plochy). Ostatní je zbytečnost, tak šup s tím pryč a systém je hned o poznání svižnější.

# 2. Optimalizace výkonu

První krok máme hotovej. Na další záložce (vedle Vizuálních efektů) máme Upřesnit.
Hned jako první si zkontrolujte, jakým způsobem optimalizuje systém výkon. Pokud nemáte vybranou možnost Programy, ale Služby na pozadí, tak to změňte. Důležitý je to, na čem právě děláte, služby na pozadí se s tím nějak vyrovnaj...

# 3. Virtuální paměť

Na té samé záložce ještě upravíme virtuální paměť a ReadyBoost. Takže u Virtuální paměti klikněte na Změnit.
Virtuální paměť nastavte jen pro systémový disk (pokud máte rozděleno na více Partition, tak u ostatních to klidně vypněte - alespoň tak raděj na netu).
Odškrtněte "Automaticky spravovat..." a naopak vyberte "Vlastní velikost" a tam nastavte horní i dolní hranici stejně. Doporučená velikost je alespoň dvojnásobek fyzické paměti. Já mám 1024 a protože HDD je velkej dost, tak nastavuju 3GB. Nemusíte zachovávat poměry 1024/2048/3072... prostě nastavte 3000 a máte to.
Horní a dolní hranici nastavte stejnou proto, že pokud dolní nastavíte např na 512 a horní na 3GB, tak systém jakmile potřebuje víc paměti, tak musí provést změnu a to trvá určitou dobu. Když bude mít ale pevně nastavenou hodnotu, nic nemění a vy zase šetříte čas.

# 4. ReadyBoost

Novinka, která byla ve Vistách trochu rozporuplná byla pro Win7 podstatně vylepšená a dá se už mluvit o jejím reálném dopadu na chod systému.
Nejdříve zvolte, co použijete za médium pro funkci ReadyBoost (RB). Ideální je dostatečně rychlá paměťová karta s cca dvojnásobnou kapacitou, než má vaše RAM. Dá se použít i USB atp, ale karta má výhodu v tom, že ji necháte zastrčenou ve slotu a víc se o ni nezajímáte (můj acer má jednu multi čtečku karet a jednu jen na SDkarty - takže jsem koupil 2GB rychlou SD kartu a nechal ji ve slotu). Ne všechny karty a USB ale ReadyBoost podporují.
Takže jak na to. Vložíme médium do slotu/portu a buď vám vyskočí nabídka co dál, nebo si v průzkumníkovi najedete na kartu, dáte vlastnosti a vyberete záložku nebo možnost ReadyBoost. Je možný, že systém nebude chtít kartu přijmout. Já musel formátovat do systému exFAT (kartu...).

Obrázek
Ve vlastnostech si pak vyberete na záložce ReadyBoost možnost Používat toto zařízení a buď nastavíte velikost, kolik prostoru může systém pro RB využít, nebo zvolíte, že se má užívat celá karta.
Potvrdíte, systém na kartě vytvoří soubor, který bude používat a je hotovo.

# 5. Software pro lazení

Ve Windowsech je spousta věcí, který se daj upravit a buď se k nim musíte složitě doštrachat, nebo použijete některý ladící software. Na netu je k dispozici spousta více či méně slušného freewaru, případně se dá dost věcí koupit.
Já používám placený Advanced System Care (má i free variantu) a pro počáteční úpravu systému jsem použil TweakNow Power pack a trial verzi Win7 manager.
Oproti vlastním snahám o úpravu mají tyhle programy výhodu v tom, že málokdy dovolí zásah, který by skutečně poškodil integritu systému a navíc je u většiny nabídek slušná nápověda a popis.

Redaktor Netbook|Portal

Nejsem žádnej geek, jen zvědavej uživatel počítače. Většinu rad jsem vyčetl z netu, takže se můžu mýlit atp. Jestli mě můžete opravit, udělejte to...

Offline Profil Poslat soukromou zprávu  

google adsense
 Předmět příspěvku: Podrobná nastavení Win7
PříspěvekNapsal: pon 04. led 2010 23:24:48 
Nováček
Nováček

Podrobnej článek o nastavení Win7 pro plynulejší chod na slabších strojích:

Díl 1.: http://itsvet.bleskove.net/clanek/Optimalizace-Windows-7-1.html
Díl 2.: http://itsvet.bleskove.net/clanek/W7-opti-druhy-dil.html
Díl 3.: http://itsvet.bleskove.net/clanek/W7-optimalizace-sluzby.html

Enjoy!

Redaktor Netbook|Portal

Nejsem žádnej geek, jen zvědavej uživatel počítače. Většinu rad jsem vyčetl z netu, takže se můžu mýlit atp. Jestli mě můžete opravit, udělejte to...

Předmět příspěvku: Re: Lazení systému
PříspěvekNapsal: ned 10. led 2010 16:44:47 
Stálý člen
Stálý člen

U slabších strojů tahle optimalizace hodně pomůže. U klasických PC, kde aspoň 2GB RAM a samozřejmě solidní procesor to je rozdíl celkem neznatelný. Zkoušel jsem to tedy u Visty, ale u Windows 7 to bude podobné.

Předmět příspěvku: Re: Lazení systému
PříspěvekNapsal: stř 13. led 2010 19:13:13 
Nováček
Nováček

Původně jsem měl v úmyslu taktovat prcka pomocí setFSB, našel jsem si k tomu mrak teoretickejch tipů, ale když došlo na lámání chleba, zjistil jsem, že ten můj kousek je netaktovatelnej, protože je zamčenej a cesta, jak ho odemknout je pravděpodobně jen jedna - rozebrat, dostat se k procesoru a tam jeden pin upilovat a přepájet. Což je při mé šikovnosti a znalosti oboru jistá cesta k popelnici...
Tak se budu věnovat dál ladicímu softu.

Poladili jste si netbook podle výše uvedeného návodu, nebo jste to prostě udělali podle sebe, protože to znáte... co teď?
Možností je několik. Protože nemůžu zvýšit výkon procesoru, musím si vystačit s lepší logistikou a správou.

MzTweak Utilities
http://www.mztweak.com/index.html
Na stránkách autora najdete několik utilit sloužících k vylazení chodu vašeho systému. Osobně shledávám nejpoužitelnějším AutoMz Ultimate Tweaker, který je určen i pro Win 7. V nastaveních se vyznáte sami. Mimo běžných úprav umožňuje i defragmentaci bootovacích souborů a musím potvrdit, že po defragmentaci a restartu je nyní start systému o kus svižnější. Navíc stačí aplikovat jednou a máte na čas vystaráno - žádná permanentně spuštěná aplikace.

Ze stejné stáje je i utilitka Mz CPU Accelerator. Opět určeno i pro Win 7. Samozřejmě nejde o žádnej skutečnej akcelerátor, nic, co by vám zvýšilo takt procesoru, ale spíš upravuje správu výkonu. A to tak, že zvyšuje důležitost spuštěných aplikací na popředí. Tzn. aplikace, kterou máte právě spuštěnou a se kterou pracujete vám netuhne ani když na pozadí běží antivir scan a k tomu hrajete hudbu. Při běžném použití to ani nepoznáte, ale je to znát v okamžiku, kdy si právě přehráváte hudbu z WinAmpu, browsíte po netu a na pozadí běží zmíněný antivir. Pak se občas stane, že hudba přestává hrát. Pro mě důkaz, že to funguje :D

GMA Booster
http://www.gmabooster.com/
Prográmek využívá faktu, že většina grafických čipů integrovaných v netboocích je podtaktovaných. Běží na frekvenci 166MHz. GMA Booster umí ale takt sběrnice zvyšovat, přes 200, 250 až na 400MHz, což je docela slušné zlepšení. Při výkonu čipu ale nečekejte zázraky, přesto je to použitelná utilitka. Hodně záleží ale na konkrétním netbooku, kde to provozujete. Já sleduji mírné zvýšení fps v některých hrách, ale v diskuzích jsou i lidi, co rozdíl nezaznamenali.
Hlavní chybou softu je, že program je donationware - to znamená, že si ho stáhnete zdarma, nainstalujete a po týdnu vám přestane fungovat. Žádnej stres, stáhnete si novou verzi a jedete dál. Je to ale vo.er. Jedinej způsob jak tomu zabránit je něco tvůrci věnovat (donate) a pak vám pošle serial, aby program běžel pořád.
Navíc GMA Booster neumí startovat po startu windowsů, takže ho musíte pokaždé manuálně nahodit. Ale jde to obejít tak, že využijete nějakej program, kterej ho umí spustit (používám asi 50kB velkou utilitu, která mi přidává některý klávesový zkratky a shodou okolností umí spouštět i programy po startu HotkeyP).

Game Booster
http://www.iobit.com/gamebooster.html
Program relativně známej, ale zmíním ho. Stáhnete, a máte možnost buď rovnou přejít na herní režim, nebo ještě předtím projet složky s hrama a defragmentovat je, čili upravit tak, aby se rychleji spouštěly a systém v nich rychleji hledal. Po té stačí kliknout na tlačítko "Přejít na herní režim" - program zanalyzuje běžící procesy a nabídne vám, co se dá zavřít nebo pozastavit, aby to nebralo výkon hrám. Vyberte, co chcete zavřít, nebo pozastavit a spusťte to. Program mimo zaškrtnutej věcí pozastaví některý služby windows a hry jsou hned svižnější. Na netbooku je to opět znatelný.

a1ctl
http://nodadev.wordpress.com/pc-projects/a1ctl/
Utilitka, která je inspirována podobným prográmkem pro uživatele netbooků od ASUSu. Tahle je určena nám Aceristům. Je sice deklarována jako centrum pro správu větráčku (umožňuje nastavit jak se má větráček chovat při určitých teplotách, příp. kdy se má zcela vypnout). Mimo to, ale umí u některých netbooků měnit takt sběrnice procesoru (u mýho ne:-( ) a taky je to perfektní správce rozlišení - pokud např. potřebujete spustit něco, co podporuje rozlišení vyšší než 1024x768, tak v téhle utilitce nastavíte požadované rozlišení a ona vám zbytek zařídí...

==>degEN: Tak já to psal hlavně po zkušenostech s netbookem. Protože tam tyhle nastavení nesloužej jen pro krásu..., ale po jejich aplikaci jde skutečně o práci na jinym stroji.
Ale trochu jsem do toho šáhl i na svym stolnim PC, protože některý ty grafický hovadiny mi trochu vaděj.

btw. tuhle jsem se přistihl, že jsem stolní PC nezapl už asi tejden (je to starý železo, ale i tak neporovnatelně výkonnější...). Docela mi začíná stačit netbook.

Redaktor Netbook|Portal

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]